Guide: Sådan vælger du den rigtige køkkenkniv

Er dine gamle køkkenknive blevet sløve, kan du altid slibe dem. Nogle gange er de dog så medtagede, at du er nødt til at investere i nye. Her handler det om at overveje, hvad du skal bruge dem til, samt hvilke præferencer du har. Herunder kan du blive klogere på, hvordan du vælger den rigtige køkkenkniv.

En køkkenkniv er ikke bare en køkkenkniv. De findes i adskillige former og til mange forskellige formål. Du kan både investere i japanske kokkeknive, almindelige køkkenknive og et væld af andre forskellige former for knive.

Du bør altid have minimum to køkkenknive

Først og fremmest handler det om, at du skal overveje, hvad du skal bruge køkkenkniven til. En god køkkenkniv kan klare langt de fleste skæreopgaver, men det er en god idé at investere i to knive, som opfylder forskellige formål.

Herudover bør du overveje, om du vil klare dig med så lidt udstyr som muligt, eller om du vil investere i en kniv til hver skæreopgave. Hvis du går op i madlavning, kan sidstnævnte mulighed være oplagt, men det koster naturligvis en del mere, end hvis du nøjes med så lidt udstyr som muligt – og så kan det hurtigt blive en besættelse at investere i nyt udstyr.

Hvis du vil have så lidt udstyr som muligt, kan det være en god idé at investere i én god kokkekniv, som kan klare skæreopgaverne for dig. Den kan du supplere med en lidt billigere kniv, som kan klare grøntsager og de andre råvarer, som ikke kræver lige så meget kraft.

Hvilket materiale skal jeg vælge?

Når du går i gang med at læse om de forskellige knive, der er på markedet, vil du opdage, at stålets hårdhed har en afgørende indflydelse på, hvad kniven koster. Det skyldes, at jo hårdere stålet er, desto længere tid holder det sig skarpt.

Hvis du køber en køkkenkniv fra dit lokale supermarked, vil knivbladet ikke være særligt hård. Det betyder, at den hurtigere kommer til at miste skarpheden, så den bliver sløv, før der er gået ret lang tid – og så skal du til at slibe den.

En god kokkekniv er derimod lavet af stål med et højt kulstofindhold. Det betyder, at den kan holde skarpheden i længere tid, hvilket gør, at den kræver mindre vedligeholdelse. Du bør derfor gå efter en køkkenkniv med god hårdhed, hvis du vil slippe for at skulle slibe den med jævne mellemrum.

Når kødet skal spises, så er det også rart at have nogle gode steakknive.